Bernheze

Bernheze biedt toeristen en recreanten veel mogelijkheden om vrije tijd aangenaam door te brengen. Naast een afwisselend typisch Brabants landschap met bos, heide, landerijen en beekjes heeft elk van de dorpskernen u, zowel bij goed als slecht weer, iets attractiefs te bieden.  

Heeswijk-Dinther

Deze Brabantse dorpen hebben de toerist en recreant veel te bieden. Op fiets- en wandelpaden door bossen en langs riviertjes gaat een aantrekkelijk en afwisselend landschap aan u voorbij. Dagtochten per kano over riviertjes bieden u de mogelijkheid het landschap eens van een andere kant te bekijken. Ook met de huifkar kunt u met jong en oud van het Brabants landschap genieten. Het agrarische gedeelte kunt u bekijken bij onder andere een champignonkwekerij, een kippen- en geitenhouderij en een imker. Hoe de boeren leefden en werkten aan het begin van deze eeuw is te bezichtigen in en om de Meierijsche Museumboerderij. Landgoed De Wildhorst is een groots opgezet bungalowpark tevens camping. Kamperen bij de boer is in Heeswijk en Dinther mogelijk. Een ideaal vakantieoord voor mensen met een lichamelijke of geestelijke handicap is de Looz Corswarem Hoeve. Het Abdijhuis te Heeswijk is een centrum voor conferentie, bezinning, vorming en ontmoeting. Vanzelfsprekend zijn er in en om het dorp gezellige cafe's, restaurants, terrassen en is er hotelaccommodatie. Een gezellig avondje stappen kan in uitgaanscentrum Lunenburg te Loosbroek.

Natuurtheater De Kersouwe biedt jong en oud gedurende de zomermaanden een aantrekkelijk afwisselend theater- en filmprogramma, waaronder in juli op vrijdagavond en zondagmiddag een eigen produktie. Dit alles heerlijk buiten in de bossen. Van kunst kunt u genieten in Beeldentuin & Gallery Interart. Deze beeldentuin is veelzijdig en biedt kwaliteit aan kunst. Mogelijk vindt u daar het beeld wat u zo graag in uw tuin wilt hebben.

Vermaard zijn de orgelconcerten in De Abdij van Berne op elke eerste zondag van de maand van mei tot en met november. De abdij wordt bewoond, door de oudste kloostergemeenschap van Nederland maar is, behalve op open dagen, niet voor het publiek toegankelijk. Het oudste gedeelte, het Slotje, dateert uit 1546. Heerlijk om in deze rustige omgeving eens rond te wandelen.

Het is ook heerlijk wandelen in de bosrijke omgeving van het uit de 12-eeuw daterende Kasteel Heeswijk. Na de restauratie is het kasteel weer te bezichtigen. Feestelijke bijeenkomsten krijgen in de sfeervolle keldergewelven van het kasteel een speciale cachet.

Berne Abdijbier

Zondag 13 september 2015 was de introductie van Berne Abdijbier met inzegening en klokkenluiden. Stichting Berne Abdijbier zal diverse bieren ontwikkelen waarvan er nu 3 soorten zijn geïntroduceerd. Deze bieren worden naar ons eigen speciale recept op een bevriende abdij gebrouwen. Mettertijd willen wij in Heeswijk onze eigen brouwerij weer opzetten. Inmiddels is ons 4e bier Witheren Wit gebrouwen en in 2018 de Abt-generaal Quadrupel. Voor meer info: https://www.berneabdijbier.nl/

Loosbroek

Loosbroek is een dorp in de provincie Noord-Brabant, gelegen in de Meierij van 's-Hertogenbosch. Loosbroek behoort tot de gemeente Bernheze. Loosbroek heeft ongeveer 1200 inwoners.

In 2010 is Stichting De Kreuge opgericht, die sindsdien carnavals- en andere gezellige activiteiten in Loosbroek organiseert zoals het 11-11 Bal, de Verlichte Optocht, De Kreuge On Tour, Zinnin The Party, De Kreugekross, Dweilen mi de Kreuge, De DolleDinsdagDisco, het Pleinfestijn en in samenwerking met CV Goed Zat Turbulence. Deze activiteiten worden georganiseerd door een bestuur van 6 leden en veel, heel veel, enthousiaste vrijwilligers waar ze bijzonder trots op zijn.
Op carnavalszaterdagavond is er in Loosbroek de Verlichte Optocht, waar voor die gelegenheid het dorp in duisternis wordt gehuld, en waar tientallen groepen en honderden individuen aan deelnemen (Bron: https://www.plaatsengids.nl/loosbroek)

Nistelrode

Een oerbrabantse pleisterplaats, met standaardmolen, Waterstaatkerk en een heel gezellig dorpsplein. Dit plein heeft nog steeds de vorm van de aloude brink. Een keur van horecabedrijven verwelkomt u gastvrij op hun terrassen. Heerlijk om uit te rusten na een fietstocht of wandeling in de Maashorst. Dit circa 4.00 ha grote natuurgebied bestaat uit bos, stuifduinen, beekdalen en vennen. Er liggen in dit gebied begrazingsweiden voor runderen en schapen. Bezoekerscentrum Slabroek verschaft u alle gewenste informatie.

Brabant en koffie horen bij elkaar, dus ook koffie op het terras van Zweefvliegvereniging Aeroclub Nistelrode terwijl u kijkt naar het landen en opstijgen van de vliegtuigen. Zelf vliegen of meevliegen is op afspraak mogelijk.

Op een steenworp afstand van Nistelrode ligt Vorstenbosch.

Vorstenbosch

De herkomst van de plaatsnaam Vorstenbosch is niet helemaal helder.  In Nederlandse plaatsnamen, geschreven door G. van Berkel en K. Samplonius (Utrecht, 1995, ISBN 90-274-4059-Z), over de herkomst en betekenis van 6.000 Nederlandse plaatsnamen, vermelden de heren slechts dat Vorstenbosch (ook Vorssenbosch) vanaf eind 15de eeuw in geschriften voor het eerst voorkomt, en dat de naam zeer waarschijnlijk betekent het bos van vorsten.

Meer waarschijnlijk is het dat vorsten een verbastering is van “voorste” of “verste” en hiermee een begin van een bosgebied of het meest verafgelegen bosgebied werd aangeduid.
Een eerste schriftelijke vermelding van “Vorstenbosch”  komt voor in een tekst over de St. Anthoniuskapel uit 1485 (zie Straatnamen, Kapelstraat). 

De ronde stenen bergkorenmolen Windlust, anno 1860 is met regelmaat in werking en kan op afspraak bezichtigd worden. Dit laatste geldt ook voor het imponerende drieluik (in de stijl van de Vlaamse Primitieven) van de bekende Bossche schilder Hendrik de Laat. Het drieluik is te zien in de fraaie art deco kerk St.Lambertus.

Heesch

Gelegen tussen 's-Hertogenbosch, Oss en Nijmegen, met midden in het dorp een mooie fontein en diverse restaurants en terrassen. Ook hier aantrekkelijke bezoekmogelijkheden met bijvoorbeeld de huifkar, maar ook wandelen in het bomenpark, net buiten Heesch gelegen. Sterrenwacht Halley is iedere eerste vrijdag en eerste zondag van de maand toegankelijk voor iedereen die belangstelling heeft voor sterrenkunde. Er worden kijkavonden, lezingen, rondleidingen, cursussen en tentoonstellingen georganiseerd.

Daarnaast heeft Heesch een Heemschuur en een Jachthuis. Het jachtslot De Berkt wordt door haar huidige bewoonster 'ons Kastilleke' genoemd. Vermoedelijk werd het slot gebouwd in 1754. Aanwijzingen hiervoor zijn te vinden op de klok, die nu weer in de toren hangt. In 1981 werd het jachthuis grondig gerestaureerd en de klok werd weer teruggehangen. De klok was in 1900 uit het jachtslot verwijderd.