Kilsdonkse Molen

De combinatie van een wind- en watergedreven molen is altijd zeer zeldzaam geweest. Dergelijke molens werden 'watervluchtmolens' genoemd. De ene molen, uitgerust met een wiekenkruis en een waterrad, maalt rogge en boekweit tot meel. In de andere molen wordt uit koolzaad spijsolie en veevoer geslagen. Totdat in 1880 op last van de overheid de waterraderen worden verwijderd. De raderen zorgen voor opstuwing van het water en daarmee wateroverlast voor de boeren in de omgeving. Toen kon alleen nog met windkracht koren worden gemalen.
De Kilsdonkse Molen is de enige in Nederland waarvan nog een duidelijk herkenbaar restant bewaard bleef. Van de watermolen resteerde alleen het gebouw; van de windmolen een deel van de ronde bakstenen romp. De sluiswerken e.d. waren geheel verdwenen. De Kilsdonkse Molen is in 2008 gerestaureerd en gereconstrueerd naar de situatie van 1880. Om die reden is gekozen voor een kettingkruier en niet de staartkruiing uit een latere fase. Ook het landschap is heringericht en de molenloop opnieuw aangelegd.

Vanaf mei 2009 is de Kilsdonkse Molen elke zaterdag in werking en wordt er graan gemalen en olie geslagen. Ook op andere dagen zijn bezoekers welkom. * Kanovaren van Molen tot Kasteel

Arrangement: Kanovaren

Het kanoseizoen begint op 1 april en eindigt op 1 november.
De afvaartijden zijn elke zaterdag & zondag tussen 11:00 - 15:00 uur.
Andere tijdstippen alleen op reservering. In juli en augustus elke dag van 11:00 - 15:00 uur. Op maandag zijn wij gesloten.
Zie voor meer informatie www.kilsdonksemolen.nl

 

Adresgegevens

Kilsdonkseweg 4 - 6
5473 KK Heeswijk-Dinther

0413-292478
info@kilsdonksemolen.nl
http://www.kilsdonksemolen.nl